Въвеждат се нови противоепидемични мерки в страната от понеделник, 22.03.2021 г., до края на месеца

Нови противоепидемични мерки

По време на брифинг на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов съобщи въвеждането на нови противоепидемични мерки за справяне с увеличаващия се брой заразени с COVID-19. До 31. март се преустановява посещаването на заведения за хранене и развлечение, игрални зали и казина. Затворени ще бъдат също така фитнес центровете, залите за групови занимания, плувните басейни, музеите, театрите, галериите и кината. Няма да работят и търговските обекти тип МОЛ с изключение на магазините за хранителни стоки, зоомагазините, дрогериите, аптеките, оптиките, банките, доставчиците на застрахователни услуги и офисите на телекомуникационните оператори. Затворени ще останат и големите нехранителни магазини с площ над 300 кв. м. Тържества и събирания от частен характер ще се допускат единствено при присъствието на не повече от 15 души. Въвежда се забрана за масови обществени мероприятия на открито, както и конгреси и семинари на закрито. Освен това се преустановява посещението за занятията в университети, училища и други образователни и езикови центрове, поради което обучението следва да премине отново в електронна среда. За 10 дни, считано от 22.03.2021 г., няма да работят и детските градини и яслите. От Министерството на здравеопазването уточняват, че в рамките на днешния ден – 18. март, се очаква и нарочна заповед на министър Костадин Ангелов, в която да бъде утвърден пълният набор от мерки. Допълнителна информация е налице на уебсайта на Министерството.

Какво ще бъде отражението на тези нови противоепидемични мерки върху бизнеса и работодателите?

Преустановяването на дейността на голяма част от бизнес операторите в частния сектор ще доведе до нов период на несигурност за техните работници и служители. Без съмнение немалка част от работодателите отново ще трябва да се ориентират към преминаване към работа от разстояние или т.нар. хоум офис. Напомняме, че за целта следва да издадат заповед по чл. 120б от Кодекса на труда. Освен това затварянето на детските градини и яслите ще принуди някои работници за пореден път да използват преждевременно своя платен годишен отпуск или да излязат в неплатен такъв, което ще има неблагоприятни финансови последици за тях, от една страна, а от друга – ще затрудни дейността на работодателите, които все пак ще имат нужда от служителите си, макар и в условията на дистанционна работа.

Въвеждането на нови мерки за пореден път показва необходимостта от гъвкави решения за бизнеса и дигитализация на работния процес, където естеството му го позволява. Напомняме, че до 31. март все още могат да получават компенсации по проект „Запази ме” служителите във фирми за провеждане на групови туристически пътувания с организиран транспорт в чужбина, компании за туристическа агентска и операторска дейност, дискотеки, барове и други нощни заведения. До 30.04.2021 г. отворена остава тази възможност и за работещите в детски образователни и спортни центрове и клубове, които предоставят организирани занимания за деца, както и за заетите в сферата на изпълнителското изкуство и свързаните с него дейности с изключение на театрите. Срокът за изплащане на компенсации по мерките „60/40” и съответно „80/20”, от които могат да се възползват засегнатите от извънредната епидемична обстановка предприятия, също е до 31.03.2021 г.

Повече информация относно проекта „Запази ме” може да откриете на нашия сайт.

Verified by MonsterInsights